Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan täysistunto linjasi uuden yhdenvertaisuuslain tulkintaa: kolme päätöstä vammaisten ihmisten kohtuullisista mukautuksista ja esteettömyydestä
Lautakunta kielsi pankkia syrjimästä näkövammaisia ja asetti 50 000 euron uhkasakon
Hakija katsoi tulleensa syrjityksi, koska pankki ei ollut myöntänyt hänelle verkkopankkitunnuksia hänen näkövammastaan johtuen eikä ollut ryhtynyt tarvittaviin kohtuullisiin mukautuksiin. Hakija pyysi kieltämään häneen kohdistuvan syrjinnän sekä asettamaan uhkasakon kiellon tehosteeksi. Pankki oli kieltäytynyt luovuttamasta verkkopankkitunnuksia hakijalle turvallisuusnäkökohtiin vedoten ja piti kohtuuttomana hakijan vaatimuksia kohtuullisista mukautuksista. Pankki ei ollut esittänyt, että hakijan pyytämät kohtuulliset mukautukset eivät olisi olleet turvallisia tai että niistä olisi aiheutunut vahingon vaaraa.
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta piti hakijan pyytämiä mukautuksia kohtuullisina yhdenvertaisuuslain 15 §:ssä tarkoitetulla tavalla. Lautakunta kielsi pankkia jatkamasta tai uusimasta hakijan tai muiden näkövammaisten ihmisten syrjintää pankkipalveluita tarjotessaan. Lautakunta määräsi pankin tekemään yhdenvertaisuuslain 15 §:ssä tarkoitetut asianmukaiset ja tarvittavat kohtuulliset mukautukset, jotta näkövammaiset henkilöt voivat yhdenvertaisesti muiden kanssa saada pankkipalveluita pankissa mukaan lukien verkkopankkitunnuksien saaminen.
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta asetti kieltopäätöksensä ja määräyksensä tehosteeksi 50 000 euron suuruisen uhkasakon.
(Ään.)
Yhdistys ei ollut syrjinyt pyörätuolia käyttävää vammaista sisäänpääsyssä poliittiseen tilaisuuteen
Hakijalla on selkäydinvamma, ja hän käyttää ulkona liikkuessaan sähköpyörätuolia. Hakija olisi halunnut osallistua T ry:n järjestämään ravintola T:n 2. kerroksessa pidettyyn avoimeen yleisötilaisuuteen, jonka aiheena oli eläkepolitiikka. Kokoustilaan ei ollut mahdollista päästä pyörätuolilla Hakija katsoi tulleensa syrjityksi, koska hänen ei vammastaan johtuen ollut mahdollista osallistua tilaisuuteen.
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi hakijan esittäneen sellaista selvitystä, joka synnytti syrjintäolettaman. Näin ollen T ry:n oli kumotakseen olettaman osoitettava, ettei syrjinnän kieltoa ollut rikottu. Lautakunta myös piti erityisen tärkeänä yksilön mahdollisuutta päästä yleisölle avoimiin yhteiskunnallisia asioita käsitteleviin tilaisuuksiin.
Hakija ei kuitenkaan ollut kiistänyt, että tilaisuudet on vastaajan kertomin tavoin yleensä järjestetty ravintola K:ssa, joka oli esteetön. Koska tila oli kuitenkin ollut tällä kertaa jo varattu, tilaisuus järjestettiin poikkeuksellisesti ravintola T:ssä.
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi, että kyse oli ollut poikkeuksellisesta hyväksyttävään syyhyn perustuneesta tilajärjestelystä, eikä vastaajan käytännöstä järjestää tilaisuutensa esteellisessä tilassa, jonne pyörätuolia käyttävillä vammaisilla ihmisillä ei olisi pääsyä. Lautakunta katsoi, että vastaaja oli esittänyt sellaista selvitystä, joka kumosi syrjintäolettaman. Vastaaja ei ollut siten menetellyt yhdenvertaisuuslain vastaisesti asiassa, joten yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta hylkäsi hakemuksen.
TE-toimisto laiminlöi vammaisen ihmisen yhdenvertaisuuden edistämisen kohtuullisin mukautuksin
Hakija on vammainen henkilö, joka ei katsonut pystyvänsä olemaan kokopäiväisesti työssä, johon hän oli kouluttautunut. Hänet oli hyväksytty erityisopettajan opintoihin Åbo Akademissa. Hakija katsoi, että hänen kohdallaan oli olemassa erityisiä syitä, joiden takia hänelle olisi tullut myöntää työttömyysetuus opintojen ajaksi.
Hakija toimitti selvityksen opinnoistaan työ- ja elinkeinotoimistolle säilyttääkseen työttömyyskorvauksensa.
Työ- ja elinkeinotoimisto selvitti työttömyysturvalain mukaisesti hänen työvoimapoliittiset edellytyksensä saada työttömyysetuutta. Toimisto katsoi työttömyyskassalle antamassaan sitovassa työvoimapoliittisessa lausunnossa, ettei hakijalla ollut oikeutta työttömyysetuuteen, koska hän opiskeli kokopäiväisesti.
Työ- ja elinkeinotoimiston vastauksista ja lisäselvityksistä asian käsittelyn yhteydessä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnassa ei ilmennyt, että työ- ja elinkeinotoimisto olisi ottanut huomioon yhdenvertaisuuslain mukaiset velvoitteet.
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta totesi, että viranomaisen on harkinnanvaraista etuutta koskevassa päätöksenteossa sovellettava yhdenvertaisuuslain syrjinnän kieltoa koskevia säännöksiä.
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta totesi työ- ja elinkeinotoimiston laiminlyöneen yhdenvertaisuuslain 5 §:n 1 momentin mukaisen velvollisuutensa edistää yhdenvertaisuuden toteutumista, koska se ei ollut arvioinut yhdenvertaisuuslain 15 §:n mukaisia kohtuullisia mukautuksia, vaikka hakija oli esittänyt seikkoja, jotka olisi yhdenvertaisuuslain mukaan tullut ottaa huomioon ja joiden huomioon ottamista ei voitu pitää kohtuuttomana.
Lisäksi yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta totesi, että yhdenvertaisuuslain 15 §:n mukaan viranomaisen on tehtävä asianmukaiset ja kulloisessakin tilanteessa tarvittavat kohtuulliset mukautukset, jotta vammainen henkilö voi yhdenvertaisesti muiden kanssa asioida viranomaisissa sekä saada koulutusta, työtä ja yleisesti tarjolla olevia tavaroita ja palveluita samoin kuin suoriutua työtehtävistä ja edetä työuralla. Lautakunta myös totesi, ettei yhdenvertaisuuslaki aseta viranomaisen velvollisuuden syntymisen edellytykseksi, että vammainen henkilö olisi nimenomaisesti vaatinut kohtuullisen mukautuksen tekemistä viranomaiselta tai muutakaan myötävaikutusta asianomaisen vammaisen henkilön taholta.
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi työ- ja elinkeinotoimiston evänneen hakijalta kohtuullisen mukautuksen yhdenvertaisuuslain 8 §:n 2 momentin syrjintäkiellon vastaisesti, kun se oli katsonut, ettei hakijalla ollut oikeutta työttömyysetuuden saamiseen.
Lisäksi lautakunta katsoi toimiston laiminlyöneen velvollisuutensa kohtuullisiin mukautuksiin yhdenvertaisuuslain 15 §:n mukaisesti.
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta kielsi työ- ja elinkeinotoimistoa jatkamasta tai uusimasta hakijaan kohdistuvaa yhdenvertaisuuslain 8 §:n vastaista syrjintää sekä määräsi työ- ja elinkeinotoimiston tekemään asianmukaiset ja tarvittavat kohtuulliset mukautukset yhdenvertaisuuslain 15 §:n mukaisesti.
(Ään. 7-6)
Tapausselosteet on kokonaisuudessaan julkaistu yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan internet-sivuilla: Tapausselosteet 2015 - Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta
Lisätietoja:
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan pääsihteeri Juhani Kortteinen
p. 0295 150151
[email protected]
Julkaistu 28.1.2016