Syrjintälautakunnan tapausselosteet 2008

Tältä sivulta löytyy syrjintälautakunnan päätösten tapausselosteita vuodelta 2008.

Saamen kieli, 11.12.2008

Syrjintä, saamen kieli, etninen tausta, saamelaisten kotiseutualue, järjestämisvastuu, kunta, kuntayhtymä, päivähoito, terveyspalvelut, vanhustenpalvelut, perusopetus, todistustaakka, uhkasakko.

SYRJINTÄLAUTAKUNTA

Diaarinumero: 2008-367/Pe-2
Antopäivä: 11.12.2008

Vähemmistövaltuutettu pyysi syrjintälautakuntaa tutkimaan, oliko Enontekiön kunta järjestäessään lasten päivähoitoa, terveyspalveluita, vanhustenpalveluita ja perusopetusta toiminut yhdenvertaisuuslain ja erityislakien syrjintäkieltojen vastaisesti, ja kieltämään sakon uhalla Enontekiön kuntaa jatkamasta tai uusimasta kunnassa asuviin saamelaisiin kohdistuvaa syrjivää menettelyä. Syrjintälautakunta totesi Enontekiön kunnan olevan saamelaisten kotiseutualuetta, jolloin viranomaisilla on saamen kielilain mukaan erityinen velvollisuus huolehtia julkisten palveluiden saatavuudesta saamenkielellä. Syrjintälautakunta katsoi, että saamelaisilla lapsilla oli laissa säädetty oikeus päivähoitoon omalla äidinkielellään yhtäläisesti suomenkielisten lasten kanssa, ja saamelaisilla oikeus saamenkielisiin terveyspalveluihin, vanhustenpalveluihin ja perusopetukseen. Enontekiön kunta ei osoittanut, että se olisi ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin näiden lakisääteisten palveluiden asianmukaiseksi järjestämiseksi saamenkieliselle väestölle. Syrjintälautakunta katsoi Enontekiön kunnan syrjineen saamenkielistä väestöä heidän etnisen taustansa perusteella.

Tapausseloste SLTK 2008/367 Saamen kieli (PDF) [pdf, 167.0 kt]

Rovaniemen hallinto-oikeuden päätös 10/0324/1 (pdf, 9.68 Mt)


Saamen kieli, 27.11.2008

Syrjintä, saamen kieli, etnisyys, äidinkieli, kielikylpy, päivähoito, kunta, lakisääteiset tehtävät, yksilöinti, todistustaakka, uhkasakko

SYRJINTÄLAUTAKUNTA

Diaarinumero: 2008-25/Pe-2
Antopäivä: 27.11.2008

Vähemmistövaltuutettu pyysi syrjintälautakuntaa tutkimaan, onko Rovaniemen kaupunki järjestäessään lasten päivähoitoa toiminut saamelaisväestöä syrjivästi ja tarvittaessa kieltämään sakon uhalla Rovaniemen kaupunkia jatkamasta tai uusimasta kaupungissa asuviin saamelaisiin kohdistuvaa syrjivää menettelyä. Syrjintälautakunta katsoi, että saamelaisilla lapsilla oli laissa säädetty oikeus päivähoitoon omalla äidinkielellään yhtäläisesti suomenkielisten lasten kanssa. Rovaniemen kaupunki ei osoittanut, että se olisi ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin lakisääteisten velvoitteittensa täyttämiseksi saamelaislasten päivähoidon asianmukaiseksi järjestämiseksi. Syrjintälautakunta katsoi Rovaniemen kaupungin toteuttamien päivähoitojärjestelyjen syrjineen saamenkielisiä lapsia heidän etnisen taustansa perusteella.

Tapausseloste SLTK 2008/25 Saamen kieli (PDF) [pdf, 154.6 kt]


Yhdistyksen mahdollisuus toimia hakijana, 22.9.2008

Syrjintä, häirintä, yksilöinti, sananvapaus, yhdistyksen mahdollisuus toimia hakijana, sovinto

SYRJINTÄLAUTAKUNTA

Diaarinumero: 2193/66/2007
Antopäivä: 22.09.2008

Romaniväestöä edustava yhdistys x ja romaniväestöön kuuluvat yksityishenkilöt vaativat hakemuksessaan syrjintälautakuntaa kieltämään uusimasta Oy Yleisradio Ab:n tuottamaa ohjelmasarjaa syrjivänä tai kieltämään ohjelmaan sisältyneen häirinnän, tai vaihtoehtoisesti antamaan asiassa lausunnon yhdenvertaisuuslain mukaisesti. Oy Yleisradio Ab katsoi, ettei yhtiön tai kenenkään sen palveluksessa olevan voida katsoa syyllistyneen minkäänlaiseen lainvastaiseen menettelyyn. Syrjintälautakunta katsoi, ettei yhdistyksellä ollut yhdenvertaisuuslain 15 §:n mukaan mahdollisuutta toimia asiassa hakijana. Syrjintälautakunta ei pitänyt Oy Yleisradio Ab:n menettelyä niin vakavana, että sitä voitaisiin pitää yhdenvertaisuuslaissa tarkoitettuna häirintänä.

Tapausseloste SLTK 2193/66/2007 Yhdistyksen mahdollisuus toimia hakijana (PDF) [pdf, 84.5 kt]

Helsingin hallinto-oikeuden päätös 09/0953/2 (pdf, 0.97 Mt)

Julkaistu 14.8.2023